Τα πάντα για τέλεια μαλλιά !

Μπορείτε να αποκτήσετε ξανά υπέροχα μαλλιά, αρκεί να μυηθείτε στα μυστικά της φροντίδας τους. Δείτε παρακάτω λοιπόν μαζί μας το λεξικό ομορφιάς των μαλλιών για να τους χαρίσετε έξτρα δύναμη και εκτυφλωτική λάμψη.

Ανανέωση: Τη χρειάζεται κάθε κουπ -κοντή ή μακριά-για να δείχνει περιποιημένη. Η ανανέωση γίνεται μόνο με ψαλίδι και το κόψιμο βοηθά τα μαλλιά να δυναμώσουν, να απαλλαχθούν από την ψαλίδα και να μην βαρύνουν καθώς μακραίνουν, κάτι που οδηγεί στη δημιουργία ενός αντιαισθητικού εφέ «κουρτίνας», όπως λέγεται στην κομμωτική αργκό. Συνεπώς, επιβάλλεται να επισκέπτεστε τον κομμωτή σας για ένα κόψιμο ή ένα φιλάρισμα μία φορά το δίμηνο, ακόμα και αν προσπαθείτε να μακρύνετε τα μαλλιά σας.

Βιταμίνες: Οι βιταμίνες δεν θρέφουν μόνο την επιδερμίδα αλλά και την τρίχα. Απαραίτητο για τα μαλλιά είναι καταρχάς το σύμπλεγμα Β από το οποίο πιο πολύτιμες θεωρούνται η βιοτίνη (Β8), η Β6, το φυλλικό οξύ (Β9) και η Β12. Εξίσου πολύτιμες για την υγεία της τρίχας είναι οι βιταμίνες Α (ρετινόλη), C και Ε. Έχουν όλες αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη γήρανση (και) των μαλλιών.

Γήρανση: Η γήρανση είναι ένα βιολογικό φαινόμενο και αφορά εξίσου τα μαλλιά και το δέρμα. Γι’ αυτό άλλωστε οι μεγάλοι οίκοι καλλυντικών έχουν λανσάρει τα τελευταία χρόνια αντιγηραντικά προϊόντα για τα μαλλιά. Τα πρόωρα γερασμένα μαλλιά είναι πιο ευάλωτα στις φθορές που προκαλεί το brushing με το πιστολάκι (ο μεγάλος τους εχθρός), ο ήλιος και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Για να τα προστατέψετε, χρησιμοποιήστε όσο συχνά θέλετε τις ειδικές leave-in λοσιόν, που έχουν δημιουργηθεί για τη νυχτερινή φροντίδα των μαλλιών Τα προϊόντα αυτά δρουν περίπου όπως οι κρέμες νυκτός -ενώ εσείς κοιμάστε- επανορθώνοντας τις φθορές της προηγούμενης ημέρας.

Δύναμη: Αποτελεί το κατεξοχήν χαρακτηριστικό των υγιών μαλλιών και οφείλεται όχι μόνο στην καθημερινή τους περιποίηση, αλλά και τη σωστή διατροφή. Αν διαπιστώσετε ότι τα μαλλιά σας στερούνται δύναμης, πρέπει να αναθεωρήσετε τον τρόπο που τρώτε και αν το πρόβλημα δεν λυθεί, θα χρειαστεί να αλλάξετε και τον τρόπο που τους φέρεστε. Συγκεκριμένα, σταματήστε να τα πιάνετε συχνά αλογοουρά ή κότσο γιατί έτσι αδυνατίζουν και μην τα πιάνετε όταν κοιμάστε, γιατί τα μαλλιά έχουν ανάγκη να αναπνέουν.

Εκτυφλωτική (λάμψη): Θα έχετε βέβαια διαπιστώσει ότι τα μαλλιά σας λάμπουν περισσότερο όταν είναι ισιωμένα. Κι αυτό γιατί τότε οι φολίδες (τα λέπια) της τρίχας έχουν επάλληλη δομή (σαν τα κεραμίδια μιας στέγης) και αντανακλούν στο μέγιστο βαθμό το φως. Στα βαμμένα μαλλιά το χρώμα είναι πιο εκτυφλωτικό όταν χρησιμοποιείτε σαμπουάν και κοντίσιονερ ή μάσκα με αντηλιακά φίλτρα, που εμποδίζει το ξεθώριάσμά τους, καθώς και όταν τα ψεκάζετε μετά το styling με ένα gloss spray, που τα σφραγίζει με ένα αόρατο φιλμ εμποδίζοντας το φριζάρισμά τους.

Ζωντάνια: Είναι περισσότερο επιθυμητή στις μπούκλες και αποτελεί δείκτη υγείας των κατσαρών μαλλιών. Οι ζωντανές μπούκλες διατηρούν το σχήμα τους και δεν πέφτουν με την πάροδο της ώρας. Για να τις δημιουργήσετε ξανά μετά τον ύπνο, (που οι μπούκλες τσαλακώνονται) απλά ψεκάστε τα μαλλιά σας με λίγο νερό και τινάξτε τα ώστε να αποκτήσουν φυσικούς κυματισμούς. Για καλύτερο αποτέλεσμα, απλώστε λίγο αφρό για κατσαρά μαλλιά στις παλάμες σας και πιάστε κάθε τούφα ξεχωριστά, τυλίγοντας τη γύρω από το δάχτυλό σας.

Ήλιος: Αν και είναι φίλος της υγείας, θεωρείται εχθρός των μαλλιών -και κυρίως των βαμμένων, που ξεφτίζουν κάτω από την επίδρασή του. Αν εκτίθεστε αρκετά στον ήλιο καλό είναι να χρησιμοποιείτε αντηλιακά λάδια αλλά μην το παρακάνετε γιατί η υπερβολική ποσότητα μαζί με την θερμότητα περισσότερο βλάπτει παρά ωφελεί, ιδιαίτερα τις ευάλωτες μπροστινές τούφες (πάνω και γύρω από το μέτωπο).

Θαμπάδα: Η θαμπάδα οφείλεται στη συσσώρευση υπολειμμάτων από προϊόντα styling στα μαλλιά, που παραμένουν στο τριχωτό της κεφαλής επειδή δεν ξεβγάζεστε καλά στο λούσιμο. Για να μην συσσωρεύονται υπολείμματα φροντίζετε να ξεβγάζεστε με άφθονο χλιαρό νερό και επίσης καλό είναι να αλλάζετε τακτικά το σαμπουάν και το κοντίσιονερ/μάσκα που χρησιμοποιείτε.

Ίσιωμα: Είναι ο μεγάλος εχθρός των μαλλιών αφού γίνεται με πιστολάκι και απαιτεί θερμό αέρα. Επειδή ο θερμός αέρας καίει την τρίχα, δύο είναι τα μυστικά για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή αν έχετε τη συνήθεια να τα ισιώνετε συχνά. Αφενός να χρησιμοποιείτε πάντοτε το προστατευτικό στόμιο του σεσουάρ (και να μην το κολλάτε στη βούρτσα) και αφετέρου να απλώνετε στα μαλλιά κάποια λοσιόν ή σπρέι ισιώματος, που τα προστατεύει από τη θερμότητα, προτού ξεκινήσετε το brushing. Επίσης, για να γίνει πιο εύκολο το ίσιωμα, φροντίστε ο αέρας του σεσουάρ να κατευθύνεται από τις ρίζες προς την άκρη των μαλλιών (και όχι αντίστροφα) ώστε να κλείνουν τα λέπια. Θυμηθείτε επίσης ότι όλα τα προϊόντα styling πρέπει να απλώνονται σε ημίστεγνα μαλλιά και όχι σε τελείως βρεγμένα, γιατί αν τα μαλλιά είναι πολύ υγρά, τότε τα προϊόντα αραιώνονται αισθητά και δεν δρουν.

Κερατίνη: Είναι η σημαντικότερη πρωτεΐνη της τρίχας και της χαρίζει δύναμη, ελαστικότητα και συνεκτική δομή. Μαζί με το κολλαγόνο αποτελούν τα πιο βασικά συστατικά για τα υγιή μαλλιά και γι’ αυτό αναζητήστε τα στις ετικέτες των προϊόντων περιποίησης που χρησιμοποιείτε.

Λιπαρότητα: Κακώς την απεχθάνεστε, αφού οι λιπαρές εκκρίσεις από τους σμηγματογόνους αδένες της κεφαλής είναι απαραίτητες στην τρίχα. Κι αυτό γιατί την τυλίγουν με ένα προστατευτικό φιλμ που κρατά εκτός τους περιβαλλοντικούς εχθρούς. Συνεπώς, αποφύγετε να λούζεστε καθημερινά γιατί το υπερβολικά συχνό λούσιμο αδυνατίζει τα μαλλιά όσο και το σεσουάρ.

Μάσκες: Στο δίλημμα κοντίσιονερ ή μάσκα, προτιμήστε μάσκα αν έχετε σπαστά, κατσαρά, ξηρά ή αφυδατωμένα μαλλιά που φριζάρουν εύκολα. Μετά το λούσιμο απλώστε λίγη ποσότητα στα μαλλιά (η πολλή μάσκα τα βαραίνει και τα λαδώνει) και αφήστε τη λίγα λεπτά να δράσει, κάνοντας απαλό μασάζ με τα δάχτυλα. Απαιτείται βέβαια καλό ξέβγαλμα για μην μείνουν υπολείμματα. Αντικαταστήστε τη μάσκα με κοντίσιονερ μόνο αν έχετε πολύ λεπτή τρίχα ή πολύ αραιά μαλλιά.

Νερό: Αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό των μαλλιών σε ποσοστό 25%. Η απώλεια νερού γίνεται αμέσως εμφανής καθώς η τρίχα αδυνατίζει και γίνεται εύθραυστη. Φροντίστε να ενυδατώνετε τακτικά τον οργανισμό σας και μην φοβάστε να βρέχετε τα μαλλιά σας όσο συχνά θέλετε. Μην τα λούζετε όμως καθημερινά γιατί το σαμπουάν διαταράσσει το pH της τρίχας και την κάνει πιο ευάλωτη στο σπάσιμο και τη γήρανση.

Ξηρότητα: Τα ξηρά μαλλιά δεν είναι μόνο άγρια στην αφή, αλλά και αδύναμα και θαμπά. Συνήθως η ξηρότητα οφείλεται σε πολύ συχνό φορμάρισμα με πιστολάκι και υπερβολικά συχνό λούσιμο, που απογυμνώνει την τρίχα από την πλεονάζουσα λιπαρότητα. Αν η ξηρότητα επιμένει, αντιμετωπίστε τη πίνοντας περισσότερο νερό και χρησιμοποιώντας μάσκες ενυδάτωσης και επανόρθωσης. Επίσης, ένα anti-frizz λάδι βοηθά τα ξηρά μαλλιά να μην φριζάρουν.

Όγκος: Στα κατσαρά μαλλιά ο όγκος πάντοτε περισσεύει, στα ίσια όμως συνήθως λείπει. Αν θέλετε έξτρα όγκο προμηθευτείτε ένα σεσουάρ με φυσούνα, ώστε να τα στεγνώνετε με το κεφάλι γυρισμένο ανάποδα και τον αέρα του σεσουάρ να εκτοξεύεται στις ρίζες.

Πιτυρίδα: Οι χαρακτηριστικές λευκές λιπαρές ή ξηρές νιφάδες, που κολλούν στην τρίχα και πέφτουν και στους ώμους, πλήττει περισσότερο τους άνδρες αλλά παρουσιάζεται και σε γυναίκες. Για την εμφάνισή της ενοχοποιούνται δερματίτιδες, ξηρότητα και μυκητιάσεις που αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη τοπική αγωγή (λοσιόν, κρέμες, σαμπουάν). Τα αντιπιτυριδικά σαμπουάν περιέχουν κυρίως πυριθειόνη του ψευδαργύρου και τα μαλλιά καθαρίζουν προσωρινά, αλλά η πιτυρίδα μπορεί να επανεμφανιστεί αν «χτυπήσει» ξανά η αιτία που τη δημιούργησε, οπότε πρέπει να επαναληφθεί η θεραπεία.

pH: Είναι χημικός όρος και αποτελεί δείκτη αλκαλικότητας ή οξύτητας. Προκειμένου να διεισδύσουν τα συστατικά των βαφών στην τρίχα και να της αλλάξουν το χρώμα πρέπει να αλλάξει το pH και για αυτό οι περισσότερες βαφές περιέχουν αμμωνία ή άλλο αλκαλικό παράγοντα. Επειδή το pH αλλάζει και από τα σκληρά σαπούνια, προτιμήστε ένα ήπιο σαμπουάν που καθαρίζει απαλά, χωρίς να φθείρει την τρίχα.

Σίδηρος: Αποτελεί το πιο πολύτιμο μέταλλο για τα μαλλιά και η έλλειψή του στον οργανισμό -δηλαδή η σιδηροπενική αναιμία- γίνεται συνήθως αντιληπτή από την αδυναμία των μαλλιών και την ωχρότητα του δέρματος. Αν λοιπόν τα μαλλιά σας έχουν γίνει υπερβολικά αδύναμα και αν κάνετε κάποια σκληρή δίαιτα, καλό θα είναι να πάρετε σίδηρο σε χάπι για όσο διάστημα χρειαστεί. Επίσης, εμπλουτίστε το μενού σας με συκώτι (η καλύτερη πηγή σιδήρου), αβγά, σπανάκι και φακές. Θα πρέπει ωστόσο να έχετε υπόψη σας ότι ο σίδηρος που προέρχεται από φυτικά τρόφιμα απορροφάται ελάχιστα από τον οργανισμό.

Τριχόπτωση: Αν υπολογίσετε ότι έχετε 200.000 τρίχες στο κεφάλι σας, τότε η τριχόπτωση γίνεται πρόβλημα αν καθημερινά χάνετε πάνω από 100 τρίχες. Φυσικά, επειδή δεν θα καθίσετε να τις μετρήσετε, πρέπει να ανησυχήσετε αν στη βούρτσα σας μένουν τούφες μετά το χτένισμα. Οι αμπούλες κατά τις τριχόπτωσης αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ενώ βοηθάει και η καλή διατροφή. Συγκεκριμένα, πολύ ωφέλιμο είναι το ιχνοστοιχείο χαλκός που περιέχεται στους ανάλατους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους (σουσάμι, κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο), τη μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρέας και τα θαλασσινά.

Υγρασία: Η περιβαλλοντική υγρασία κάνει τα μαλλιά να φριζάρουν. Επειδή χειρότερα φριζάρουν τα κατσαρά ισιωμένα μαλλιά, τις βροχερές ημέρες αποφύγετε το brushing και πιάστε τα σπαστά μαλλιά σε μια χαριτωμένη αλογοουρά με λίγο τζελ ή κερί για να τιθασεύσετε τις ατίθασες τούφες.

Φολίδες: Οι φολίδες (τα λέπια) της τρίχας περιβάλλουν το εσωτερικό της με ένα προστατευτικό στρώμα που θυμίζει κεραμίδια τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο. Όταν τα λέπια ανοίγουν, τότε τα μαλλιά γίνονται άγρια και ατίθασα, ενώ φριζάρουν και πιο εύκολα. Τα σαμπουάν και οι κρέμες περιποίησης (κοντίσιονερ/μάσκες) με πρωτεΐνες μεταξιού θρέφουν τις φολίδες και τις διατηρούν συνεκτικές και γερές, χαρίζοντας στιλπνότητα και μεγάλη ελαστικότητα στα μαλλιά.

Χρώμα: Το χρώμα των μαλλιών οφείλεται στις χρωστικές που περιέχει η τρίχα και μπορεί να αλλάξει μέχρι και 3 τόνους χάρη στις βαφές με αλκαλικούς παράγοντες (αμμωνία ή μονοαιθανολαμίνη-ΜΕΑ). Για να τονώσετε το χρώμα των μαλλιών σας και να καλύψετε κάποιες λευκές τρίχες προτιμήστε τις βαφές ton sur ton (στον ίδιο τόνο) που δεν περιέχουν αμμωνία και συνεπώς σέβονται περισσότερο τη δομή και τη φυσιολογία της τρίχας.

Ψαλίδα: Αποτελεί ένδειξη υπερβολικής ξηρότητας της τρίχας στην άκρη ή πολύ έντονου styling με το σεσουάρ, που έχει ως αποτέλεσμα να καίγεται η τρίχα. Ο μόνος τρόπος για να απαλλαχθείτε από την ψαλίδα είναι να κόψετε τις κατεστραμμένες άκρες. Για να μην επανεμφανιστεί το πρόβλημα, χρησιμοποιήστε μετά το λούσιμο υγρή σιλικόνη στις άκρες ή ψεκάστε τα μαλλιά με ειδικές λοσιόν που τα προστατεύουν από τη θερμότητα του σεσουάρ.

Ωφέλιμα (συστατικά): Εκτός από τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία, κάποια αμινοξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της τρίχας. Τα πιο σημαντικά είναι η κυστίνη και η κυστεΐνη (θειούχο αμινοξύ) που περιέχονται σε όλες τις πρωτεϊνούχες τροφές. Συνεπώς, φροντίστε να τρώτε τακτικά ψάρι, κοτόπουλο και άπαχα τυριά/γάλα/γιαούρτι.

DC-GR.com
By Εμμη

MENU
ΔΕΣ